Nagyvilág Színes-érdekes

Denevérre is lehet szavazni az év madara választáson Új-Zélandon

Először lehet emlősállatra, az őshonos denevérre is szavazni Új-Zélandon az év madara választáson – írta meg a The Guardian.

Az év madarát 16 éve szavazzák meg a szigetországban, a szárnyas emlős azonban először került a jelöltek közé. A frissen közzétett jelöltlista ezzel meglepetést is okozott. A Forest & Bird természetvédelmi szervezet szóvivője, Laura Keown elmondta: bár a denevéreket tartották felelősnek a globális koronavírus-járvány kitöréséért, a jelöltlistára nem azért kerültek fel, hogy javítsák a megítélésüket.
    
A pekapeka-tou-roa, vagy más néven az új-zélandi hosszú farkú denevér a szóvivő szerint egyébként is teljesen ártatlan a dologban. “Imádnivaló, különleges és nem okoz betegséget” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a jelöléssel a súlyosan veszélyeztetett faj védelmére akarták ráirányítani a figyelmet. A denevér versenyben való indítása azonban vitát váltott ki a közösségi médiában. “Egy emlős lenyúlta az év madara versenyt. Befogadók akarunk lenni, de azért mégis” – írta az új-zélandi tudományos élettel foglalkozó központ.

“Szeretem a denevéreket, de azok nem madarak” – jegyezte meg egy twitterező.

Mások viszont azzal érveltek az indítás mellett, hogy az új-zélandi denevér “madarabb” egyes helyi madaraknál, amelyek viszont úgy viselkednek, mint egy emlős. Az Új-Zéland nemzeti madarának tartott kivi például röpképtelen. Az év madara szavazás online zajlik, és általában több tízezren voksolnak kedvencükre.

2021. október 11.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Időjárás

GÖDÖLLŐ IDŐJÁRÁS

Valutaváltó