Kultúra

Elhunyt Teresa Berganza, a világ egyik legjobb mezzoszopránja

Nyolcvankilenc évesen elhunyt Teresa Berganza, aki évtizedeken át a világ egyik legjobb mezzoszopránjának számított. A legendás spanyol operaénekesnő pénteken halt meg a Madridtól északnyugatra fekvő San Lorenzo de El Escorialban.

A spanyol köztévé méltatásában emlékeztetett arra, hogy az énekesnőt már röviddel a nemzetközi áttörés után, az 1950-es évektől “az évszázad mezzoszopránjaként” ünnepelték. Hangja, eleganciája és művészete örökre elkíséri a spanyolokat – méltatta Berganzát Pedro Sánchez miniszterelnök a Twitteren.
    
Teresa Berganza a madridi, a milánói, a bécsi, a londoni és a New York-i operaházban énekelt áriákat olyan zeneszerzőktől, mint Mozart, Rossini vagy Bizet. Művészetét – már-már legendássá vált virtuóz technikáját, intelligens szerepformálásait és vonzó színpadi jelenlétét – számos kitüntetéssel ismerték el, hazájában egyebek közt elnyerte 1991-ben az Asztúria hercege-díjat, 1996-ban pedig a Nemzeti Zenei Díjat. 1994-ben az első nőként választották be a Spanyol Királyi Művészeti Akadémia tagjai közé.
    
Az énekesnő, aki zongoraművésszé is kiképezte magát, 1992-ben fellépett a barcelonai olimpia nyitóünnepségén. Szakmai pályafutását 2008-ban fejezte be.

2022. május 13.

(MTI/dpa)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Időjárás

GÖDÖLLŐ IDŐJÁRÁS

Valutaváltó