Nagyvilág

Delfinek ezrei pusztulhattak el a Fekete-tengerben a háború miatt

 Fekete-tengeri delfinek ezreinek pusztulását hozzák összefüggésbe kutatók az Ukrajna ellen indított orosz háborúval.

Egy vezető ukrán szakértő szerint szokatlanul sok, legalább 3000 delfin pusztult el a Fekete-tengerben a háború kezdete óta a szonártechnika alkalmazása és a robbanások miatt, amelyek megzavarják a tengeri emlősök érzékeny navigációs rendszerét, így azok nem tudnak elegendő halat elejteni és legyengülve hajlamosabbá válnak a fertőző betegségekre.
Ivan Ruszev, a dél-ukrajnai Tuzlovi Limánok Nemzeti Park – a Dunától a Dnyeszterig terjedő, Fekete-tengerbe ömlő folyók torkolatvidékét magában foglaló természetvédelmi terület – kutatási igazgatója főleg a román és a bolgár tengerparton talált delfintetemekre alapozta számítását.

A szokatlanul nagy számban elpusztult delfineken bombák és aknák okozta égési sérülések , fertőző betegségek és többnapos éhezés nyomai láthatók – írta Facebook-oldalán a tudós, aki felszólította a tenger mentén élő embereket, hogy jelentsenek minden elpusztult állatot.
Aggodalmát fejezte ki az elhalt delfinek növekvő száma miatt a Török Tengeri Kutatási Alapítvány is, amely szerint a háború “pusztító hatással” van a tengeri ökoszisztémára. Az alapítvány szerint a háború máris “biodiverzitási válságot” okozott, egyebek közt kipusztítva a veszélyeztetett vörös algát, tengeri harci övezetté változtatva a halak és delfinek táplálkozási helyét.
A háború előtt egy nemzetközi kutatócsoport 253 ezerre becsülte a Fekete-tengerben élő delfinek számát.

2022. 06. 27.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Időjárás

GÖDÖLLŐ IDŐJÁRÁS
2022. június
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Valutaváltó