Bűnügy

Kibertámadás érte a litván állami- és magánintézményeket

Úgynevezett túlterheléses (DDoS) kibertámadás érte hétfőn a litván állami- és magánintézményeket, elkövetőként a Killnet orosz hackercsoport jelentkezett, megtorlásul amiért a balti állam korlátozta a kalinyingrádi orosz exlávéba irányuló, területén áthaladó árutranzitot.

A litván országos kiberbiztonsági központ és a védelmi minisztérium által közzétett közlemény szerint “nagyon valószínű, hogy hasonló, vagy még intenzívebb támadásokra lehet számítani a napokban, különösen a logisztikai, energetikai, illetve pénzügyi ágazatokban”. A kiberbiztonsági szakemberek hozzátették, hogy az állami intézmények által használt biztonsági hálózatok is érintettek a mostani támadásban.
A litván adóhatóság például közleményben tudatta, hogy felfüggesztette tevékenységét, mert szokatlanul sokan próbáltak rácsatlakozni hálózatára. Mindemellett hangsúlyozta, hogy az általa kezelt adatok biztonságban vannak.
“A fő célpontok állami intézmények, szállítmányozási vállalatok és  sajtóorgánumok honlapjai” – ismertette Margiris Abukevicius védelmi miniszter-helyettes. Hozzáfűzte, hogy a kibertámadás első jeleire már június 21-én felfigyeltek.

A Killnet szóvivője a Reuters globális hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a támadás mindaddig folytatódni fog, amíg Litvánia fel nem oldja blokádját. “Eddig 1652 hálózati felületet tettünk tönkre” – jelentette ki a hackercsoport.
Litvánia korábban arról értesítette a kalinyingrádi régiót, hogy június 18-tól leállítja az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk – építőanyagok, fém, fa, cement, műtrágya, alkohol, kaviár és néhány más árukategória – vasúti tranzitját. A korlátozás, amely, mint később kiderült, a közúti szállítást is érinti, elérheti az orosz anyaország és az exlávé közötti forgalom 40-50 százalékát.

2022. 06. 28.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Időjárás

GÖDÖLLŐ IDŐJÁRÁS
2022. június
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Valutaváltó