Kultúra

2023 a Nyúl éve a kínai kultúrában – zodiákus bélyegkisív kibocsátás

2023. január 22-én köszönt be a tavaszünnep, közismert nevén a holdújév. A kínai újév a családi összejövetelek ideje. A hagyományos holdújévi ünnep 15 napig tart, ami alatt az emberek templomokba, színházakba és lámpásvásárokba is elmennek, hogy megosszák az újévre vonatkozó kívánságaikat. Az ünnep kapcsán, a Magyar Posta – együttműködésben a Budapesti Kínai Nagykövetséggel, a Budapesti Kínai Kulturális Központtal és a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal – immár 10. alkalommal bocsátott ki bélyegkisívet a kínai horoszkóp motívumaival.

A Budapesti Kínai Kulturális Központ 2020-as alapítása óta számos kulturális csereprogramot indított Kína és Magyarország között. Ezek között olyan programok szerepeltek, mint pl. a hagyományos kínai ünnepek és fesztiválok – a Tavaszünnep, a Sárkányhajó Fesztivál és az Őszközép ünnep. A Központon keresztül egyre több magyar ismerkedik meg a kínai kultúrával, és ez közvetett módon hatással van a magyar kultúra kínai terjesztésére is.

Jin Haóval, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatójával a Holdújév apropóján készült egy mélyebb lélegzetvételű interjú, ebből idézünk most részleteket.

Milyen eredményeket sikerült elérniük a kétoldalú kulturális kapcsolatok fejlesztésében?

J.H.: A Kína és Magyarország közötti kulturális csere és együttműködés folyamatos, és szinte minden nap új eredményeket hoz, amelyeket nem egyszerű összefoglalni. Az elmúlt évben együttműködtünk a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Minisztériummal, a Magyarországi Kínai Nagykövetséggel és a Magyar Postával a kínai zodiákus bélyegek kibocsátásában, a Magyar Fotóművészek Szövetségével egy online fotókiállításban, a magyarországi „Kortárs Kínai Könyvklubbal” egy kínai irodalmat népszerűsítő rendezvény szervezésében, valamint online párbeszédet indítottunk matyó hímzőművészekkel és vállalkozásokkal a kínai és magyar hímzőművészet témájában.

Jin Hao és Yang Chao

Ön hogy érzi magát Magyarországon, mennyire épültek be a magyar hagyományok a hétköznapjaiba?

J.H.: Egyre többet próbálok megtapasztalni a magyar kultúrából, amikor csak lehetőségem nyílik rá. Zenekedvelő vagyok, az elmúlt évben sok koncerten volt szerencsém részt venni Magyarországon, ahol a zenészek virtuozitása és a táncosok szenvedélyes improvizációi megérintettek és magukkal ragadtak. Nemrég pedig kipróbáltam a szegedi halászlé készítését dunai pontyból, és szerintem nagyon magyaros íze lett, mindenkinek nagyon ízlett!

A koronavírus-járvány következtében az induláskor elsősorban az online térben szervezték az eseményeiket. Milyen várakozásokkal tekint a Központ a személyes találkozásokra épülő programokra? Milyen terveik vannak 2023-ra?

J.H.: A koronavírus-járványt a hátunk mögött tudva, 2023-tól több, személyes találkozáson alapuló tevékenységet is tervezünk. Az idei kínai újévhez kapcsolódóan például gazdag holdújévi eseményekkel jelentkezünk: Budapesten és Pekingben, online és offline egyaránt színes újévi programokat mutatunk be. Május-júniusban tervezzük a Kínai Kulturális Turizmus Hetét, ezen kívül pedig számos rendezvényt szeretnénk megvalósítani a hagyományos kínai viseletek, a teaszertartás, a gasztronómia, a hagyományos építészet és a klasszikus festészet témakörében.

Közeleg a Holdújév, amely a legfontosabb tradicionális ünnep Kínában. Milyen hagyományok kapcsolódnak hozzá?

J.H.: A kínai újév a családi összejövetelek ideje. Az év utolsó napján, szilveszterkor, összegyűlik három-négy generáció, nagyszülőktől az unokákig, hogy szerencsekaraktereket írjanak, tisztelegjenek az ősök előtt, majd a szilveszteri vacsora elfogyasztása közben megnézik a kínai újévi gálát, beszélgetnek és petárdákat gyújtanak.

Mit várhatunk a Nyúl évétől? Mik jellemzik ezt a jegyet?

J.H.: A kínai kultúrában a nyúl a szelídség, a kedvesség, a találékonyság és az állandó életerő szimbóluma, a magyar kultúrában pedig az újjászületés és a remény kapcsolódik hozzá. Reméljük, hogy a Nyúl éve új fejlődési lehetőségeket és erőt hoz a gyarapodáshoz.

A horoszkóp bélyeg a víz elemhez tartozó Nyúl évét köszönti, amely 2023. január 22. és 2024. február 9. között tart. A Nyúl Éve bélyeg Maros Krisztina tervei alapján, 20.000 példányban a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készült. A tervezőgrafikus, illusztrátor 1998-ban a Magyar Iparművészeti Főiskola tipográfus szakán végzett, és évekig főként kiadványok és arculatok tervezésével foglalkozott. Most egy interjú keretében mesélt a bélyegkibocsátás apropóján többek között a tervezés és pályázás hátteréről, kihívásokról, a kínai kultúrához fűződő viszonyáról, és a nyúl motívum ábrázolásáról.

Maros Krisztina

Miért vágott bele a bélyeg tervezésébe?

M.K.: A bélyegterveket a Magyar Posta felkérésére készítettem, egy meghívásos pályázat keretein belül. De azért is vágtam bele kifejezetten nagy örömmel és lelkesedéssel, mert az ázsiai kultúra különösen vonz és inspirál.

Egy bélyeget tervezni különleges kihívás. Miben más ez a munka, mint egy átlagos grafikai feladat? 

M.K.: Bélyeget tervezni számomra a legkedvesebb és legtesthezállóbb feladat, egyrészt, mert a bélyegért, mint műtárgyért is rajongok; csodálatos, hogy a bélyeg-kibocsátás hagyománya a mai, túldigitalizált életünkben is fontos helyet kap. Másrészt, az alkalmi bélyegek témái nagyon izgalmasak, a tervezéshez szükséges kutatómunka valóságos kulturális utazás minden egyes alkalommal.

A többi grafikai munkához képest itt tömören, lényegre törően, egyetlen kisméretű képbe sűrítve kell megjeleníteni az adott témát. Bár nyomdatechnikailag is vannak korlátai, hogy ebben a méretben mi és hogyan kivitelezhető – mondjuk egy plakáthoz képest –, mégis számtalan jó megoldás létezik.

Találkozott már máskor a kínai kultúrával munkája során?

M.K.: 2019-ben, szintén a Magyar Posta megbízásából, a kínai horoszkóp bélyeg-sorozat egy másik darabján dolgozhattam (A disznó éve), viszont akkor egy grafikus kollégám, Elekes Attila André terve valósult meg. Gyerekkönyves munkám során pedig két kínai mesét illusztráltam egy olyan népmesegyűjteményhez, mely a világ minden tájáról tartalmaz történeteket, Bajzáth Mária tematikus válogatásában.

Mit jelent Önnek a motívum, a Nyúl ábrázolás? 

M.K.: Az európai kultúrában mást szimbolizál a nyúl, más tulajdonságokat társítunk az állathoz, mint amilyeneket a kínai horoszkóp szerint képvisel. Ezek nyilván bennem is erősen élnek, ugyanakkor érdekes megismerni más megközelítéseket, és minden, ami érdekes, az egyben inspiráló is. Maga a nyúl, mint forma egyébként remekül használható, stilizálható, jellegzetes alakja akár egy árnyékról azonosítható, ezért grafikai szempontból kiváló alapanyag.

A közelgő tavaszünnep, a holdújév, a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe: a tavasz, s egyben az új év kezdete. Kínában a holdújév a családról, a szebb jövőről, a gyarapodásról, a bőségről és a szerencséről szól.

A Nyúl a kínai hagyományokban a türelmet és a szerencsét szimbolizálja. A nyúl csendes, nyugodt és kedves, ugyanakkor okos, ötletgazdag, és jól alkalmazkodik a változó környezethez. Életvitelében biztonságát tartja fontosnak. Kerüli az összeütközéseket, bonyodalmakat. A hagyományok szerint a 2023-as Nyúl évében fogékonyabbá válunk a szépségre és a békére, nagyobb figyelmet kap az együttműködés és a kultúra.

A bélyegkisív kibocsátására ünnepélyes körülmények között, 2023. január 16-án került sor a Bélyegmúzeumban. A sajtónyilvános rendezvényen részt vett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Yang Chao, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója és dr. Balczó Barnabás, a Magyar Posta elnöke. Utóbbi az eseményen mondott beszédében kiemelte, hogy a magyar-kínai kulturális kapcsolatok erősítése céljából, a Nyúl Éve alkalmából kiadott bélyegek a bélyeggyűjtők gyűjteményében komoly értéket fognak képviselni.

A Magyar Posta idei bélyegkibocsátás eseménye a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségével immár 6., és a Budapesti Kínai Kulturális Központ részvételével 3. közös kibocsátás. A bélyegkisívben található kétféle bélyegképen, valamint az alkalmi borítékon virágokkal díszített nyúlmotívumok láthatók. Az elsőnapi bélyegzésű alkalmi borítékon (FDC) található bélyegző lenyomatán a virágmotívumok ismétlődnek. A bélyeg 2023. január 16-tól kapható az elsőnapi postákon, a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházán keresztül is.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

2023. január 22.

(Budapesti Kínai Kulturális Központ)

(x)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Időjárás

GÖDÖLLŐ IDŐJÁRÁS
2023. január
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Valutaváltó