Egyéb kategória

Hogyan kell kezelni Kínát? Az Egyesült Államoknak tanulni kell Kissinger bölcsességéből

Az amerikai történelem leginkább figyelt külügyminisztereként Dr. Kissinger most ünnepelte 100. születésnapját. Ezt megelőzően Kína új nagykövete találkozott vele az Egyesült Államokban, és kifejezte Kína gratulációját 100. születésnapja alkalmából.

Évtizedekkel ezelőtt Kissingernek Kína és az Egyesült Államok akkori vezetőivel együtt megvalósította az eltérő nemzeti feltételekkel rendelkező két ország közötti kapcsolatok normalizálását.

A kínai–amerikai kapcsolatok ma ismét útkereszteződéshez érkeztek, a Fehér Ház döntéshozóinak tanulni kell a százéves diplomata bölcsességéből.

Először is, realista szemmel kell látni az Egyesült Államok nemzeti érdekeit. A realizmusnak az a jelentése, hogy a nemzeti érdekeket az ideológia fölé helyezi. Ennek alapján támogatta a Kínával való kapcsolatba lépést, egy kölcsönösen előnyös amerikai–kínai kapcsolat kialakítását.

Másodszor, „tisztábban”, nem pedig önérdekből kell végrehajtani az amerikai diplomáciai stratégiát. Kissinger diplomáciai tevékenységei során a lehető legnagyobb mértékben kerülte a belföldi pártosság és a személyes önérdekek hatását.

Ezenkívül az amerikai politikusoknak történelmileg felelős módon kell végrehajtaniuk a külpolitikai stratégiát. A kínai–amerikai kapcsolatok, a világ legfontosabb kétoldalú kapcsolata kapcsán többször rámutatott Kissinger, hogy a világ békéje és virágzása Kína és az Egyesült Államok közötti kölcsönös megértéstől függ. Ha „új hidegháború” tör ki Kína és az Egyesült Államok között, az nemcsak a két ország, hanem az egész világ számára katasztrófa lesz, mondta a diplomata.

2023. 05. 29.

(China Media Group)

(x)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Időjárás

GÖDÖLLŐ IDŐJÁRÁS
2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Valutaváltó