Gazdaság

Elon Musk szabadon felhasználhatóvá teszi teszi a ChatGPT riválisát

Nyílt forráskódúvá, azaz szabadon felhasználhatóvá teszi Elon Musk a tulajdonában álló xAI mesterséges intelligencia start-up által piacra dobott Grok chatbotot – jelentette be hétfőn a milliárdos.

A bejelentés néhány nappal azután történt, hogy Elon Musk pert indított a ChatGPT-t készítő OpenAI start-up ellen arra hivatkozva, hogy a cég a mesterséges intelligencia fejlesztését nem az emberiség javára, hanem saját haszonszerzésre használja.

A milliárdos eddig már több esetben is óva intette a Google-hoz hasonló techóriásokat a mesterséges intelligencia profitszerzésre irányuló felhasználásától.

“Az xAI ezen a héten nyílt forráskódúvá teszi a Grok chatbotot” – írta Musk a tulajdonában álló X-en.
Ezzel a lépéssel a milliárdos nem csupán szabad hozzáférést biztosíthat a nyilvánosság számára a technológiát támogató kódokkal való kísérletezéshez, hanem a szintén nyílt forráskódú mesterséges intelligencia modellel rendelkező Metával és a francia Mistrallal egy kategóriába helyezheti start-upját. A Google Gemma nevű mesterséges intelligenciás modellje is szabad változtatásokat biztosít a külső fejlesztők számára.    

Bár a nyílt forráskódú technológia segíthet az innováció ütemének felgyorsításában, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a mesterséges intelligenciás modellek terroristák kezébe kerülve katasztrofális következményekkel járhatnak: vegyi fegyvereket hozhatnak létre vagy egy emberi ellenőrzésen kívül álló szuperintelligenciát fejleszthetnek ki.
Musk egy mesterséges intelligencia biztonságos fejlesztéséről szóló tavalyi brit csúcstalálkozón elmondta: egy “harmadik félként működő játékvezetőt” akar létrehozni a fejlesztések felügyeletére, amely aggályok esetén riasztást küld.

Az OpenAI és a Google alternatívájaként Musk tavaly hozta létre az xAI-t, amelyet “az igazságra való maximális törekvés mesterséges intelligenciájának” nevezett. Decemberben a start-up piacra dobta a Grok nevű chatbotot prémium felhasználói és az X közösségi oldal felhasználói számára.

2024. 03. 12.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Időjárás

GÖDÖLLŐ IDŐJÁRÁS
2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Valutaváltó