Gazdaság

Idén befejeződik a Yettel többéves hálózatfejlesztési programja

A Yettel idén befejezi a 2020-ban indult hálózatmodernizációs programját, a több tízmilliárd forintos fejlesztés eredményeképpen a teljes hálózat több mint 4 ezer bázisállomásának minden eleme megújult – jelentette be Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese sajtóbeszélgetésen szerdán Budapesten.

Hozzátette: a hálózatmodernizáció során az elavult 3G technológiát kivezették. Az országosan lakosságra vetített 99,5 százalékos lefedettségű 4G-hálózat kapacitása a korábbi 2-3 szorosára növekedett és a fejlesztés utat adott a legújabb, 5G-technológia elterjedésének, és az erre épülő szolgáltatásoknak is. A Yettel hálózatán a 2010-es évektől évente mintegy 30 százalékos adatforgalom-növekedés történt, ami az 5G és az otthoni szolgáltatások megjelenésével a legutóbbi évben már 80 százalékra nőtt – ismertette.

Koller György kitért arra, hogy a Yettel fokozatosan bővülő 5G-hálózatán jelenleg országosan több mint 700 bázisállomáson érhető el az 5G mobiltechnológia, és mára a mobilinternet-forgalom mintegy 15 százaléka ezen a technológián zajlik. A szolgáltatás minden olyan Yettel ügyfél számára elérhető, aki rendelkezik ehhez megfelelő készülékkel, és 5G-vel lefedett területen tartózkodik. Az 5G a mobiltechnológia jelenleg elérhető legújabb generációja, ami akár tízszer olyan gyors, és akár tízezerszer annyi eszközt tud kiszolgálni nagyon alacsony válaszidővel, mint a korábbi 4G technológia. Év végére az 5G állomások száma eléri majd az ezret.

Szafonov Olga, a Yettel lakossági kereskedelmi igazgatója arról tájékoztatott, hogy folyamatosan monitorozzák a hálózat teljesítményét és vizsgálják az ügyfelek igényeit, és ahol szükséges, további fejlesztéseket hajtanak végre. Idén figyelnek az 5G-lefedettség további, főként vidéki fejlesztésére – mondta. A legtöbb ügyfél mobilon és applikációkon intézi a mindennapjait, egyre több okoseszközt használnak, az adatigény folyamatosan emelkedik.

Kiemelte, hogy éppen 30 éve indította el a Yettel – akkor még Pannon GSM néven – kereskedelmi GSM szolgáltatását elsőként Magyarországon.

A Yettel 2022-ben a magyar, bolgár és szerb ügyfelek számára bevezetett cseh székhelyű PPF Telecom Group új távközlési márkája. A PPF Telecom Group a kelet-közép-európai régió egyik vezető távközlési szolgáltatója, amely magában foglalja a Yettel távközlési vállalatot és a CETIN távközlési infrastruktúra vállalatot. A csoport öt országban (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Bulgária és Szerbia) van jelen, és mobil, vezetékes, adat- és internetes televíziós szolgáltatásokat nyújt. A régióban 18 millió mobil ügyfele van, továbbá 1,1 millió szélessávú vezetékes előfizetővel és több mint 700 ezer PayTV ügyféllel rendelkezik. A csoport munkavállalóinak teljes létszáma 12 700 fő.

A nyilvános cégadatok szerint a Yettel Magyarország 2022-ben, legutóbbi lezárt gazdálkodási évében 217 milliárd forint árbevételt ért el, adózott nyeresége 14 milliárd forint volt.

2024. 03. 28.

(MTI)

Kövessen minket Facebookon!

Facebook Pagelike Widget

Időjárás

GÖDÖLLŐ IDŐJÁRÁS
2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Valutaváltó